Butter Cake (Gluten-Free)
Pagi semalam adalah kali keempat aku buat butter cake versi gluten-free. Maksudnya tak guna tepung gandum. Gantikan dengan tepung lain. Kejadiannya ok ok aje. Cuma agak peroi. Mulanya ada baca boleh gantikan tepung gandum biasa dengan tepung unbleached atau tepung atta. Tapi macam tak berapa nak confident. Tanya kat group FB. Diorang kata sama je ada gluten jugak. Cuma tinggi tak tinggi je. Memang kena guna tepung yang gluten-free which harga mahal atau gantikan dengan tepung lain. Ini adalah first trial aku buat butter cake guna tepung kentang campur tepung beras. Nisbahnya 1:2 (tepung kentang:tepung beras. Aku buat setengah adunan je. Buat dalam papercup sebab senang nak makan. Dibahagikan kepada 4 flavor. Pandan, strawberry, chocolate dan original. First attempt Adunan agak cair sebelum masuk oven Tekstur kek, gebu tapi peroi. Senang tanggal dari paper cup. Tak payah koyakkan pun paper cup tu. Chocolate chip yang tabur kat atas kebanyakannya mendak kebawah.
Comments
Post a Comment