Header ni saya ambil dari satu website tu. Tapi sorry la tak ingat web mane. Hihihi.. Just paste kan gambar saye kat header tu je. So itulah hasilnye. (^_^)v
Assalamualaikum. Bulan puasa ni kemain sesak lagi kat bandar. Orang berpusu-pusu nak pi bazar Ramadan. Saya pi bandar jugak tadi beli barang-barang nak buat kuih raya. Hihihi semangat sungguh. Tapi dengan saya sekali terbabit sama kat traffic jem. Agak depa ni tak tau nak masak kat rumah ka? Dah 3 hari berpuasa ni saya masak kat rumah aje. Senang. Takyah nak bersesak-sesak kat bazar. Cakap pasal makanan, saya pernah terfikir zaman dulu masa zamanRasulullah, diorang makan apa lagi selain kurma, roti tu semua. Godek punya godek jumpa lah satu blog yang cerita pasal makanan Nabi masa dulu. Selera makan dan minum Rasulullah saw. sangat halus. Baginda s.a.w. sangat gemar makan daging tulang, daging leher, daging pinggang dan rusuk. Masakan istimewa orang Arab, sup dimakan bersama roti juga disukai. Madu , cuka , tembikai , timun , labu , mentega dan beras dimasak bersama kacang juga disukai. Nabi s.a.w. juga menggemari memasukkan kurma bersama susu dan mentega . Bag...
Pagi semalam adalah kali keempat aku buat butter cake versi gluten-free. Maksudnya tak guna tepung gandum. Gantikan dengan tepung lain. Kejadiannya ok ok aje. Cuma agak peroi. Mulanya ada baca boleh gantikan tepung gandum biasa dengan tepung unbleached atau tepung atta. Tapi macam tak berapa nak confident. Tanya kat group FB. Diorang kata sama je ada gluten jugak. Cuma tinggi tak tinggi je. Memang kena guna tepung yang gluten-free which harga mahal atau gantikan dengan tepung lain. Ini adalah first trial aku buat butter cake guna tepung kentang campur tepung beras. Nisbahnya 1:2 (tepung kentang:tepung beras. Aku buat setengah adunan je. Buat dalam papercup sebab senang nak makan. Dibahagikan kepada 4 flavor. Pandan, strawberry, chocolate dan original. First attempt Adunan agak cair sebelum masuk oven Tekstur kek, gebu tapi peroi. Senang tanggal dari paper cup. Tak payah koyakkan pun paper cup tu. Chocolate chip yang tabur kat atas kebanyakannya mendak kebawah....
Assalamualaikum. Hai guys.. Hari ni kita nak cerita pasal redha. Jom kita start. Ada gaya Khairul Aming tak? Hahaha Seronok layan IG orang suka masak ni. Lepas tu entah bilanya aku nak start. Cakap pasal redha ni, dulu aku anggap redha ni macam, ada kau redha jelah bila kena ujian pape. Tu bahagian kau. Takkan nak marah Tuhan sebab uji kau. Tapi makin lama aku rasa makin stress bila redha ni. Dia macam, kau rasa kau dah redha dengan dugaan tu, tapi hati kau tak tenang. Kau masih lagi rasa macam ada benda yang blocking your day. Faham tak? I was tring to find myself. Tapi mak aih... Susah giler weh.. Aku rasa aku kenal diri aku macam mana tapi sebenarnya tak. Lama aku dalam fasa ini guys. Until dalam beberapa hari ni, aku faham apa redha tu sebenarnya. Dan aku dah tak rasa stress dah macam sebelum ni. Bagi akulah, redha ni bila kau dah cuba sehabis usaha dah nak buat sesuatu atau nak menyelesaikan sesuatu, dan akhirnya kau tidak berharap lagi pada manusia. Kau akan ra...
simple and klasik~ macam bingkai gambar..thanks join~ ^_^
ReplyDeleteerrmmm wahh siap letak gmbar mak abah tu..
ReplyDeleteclasic betul la..
http://heandsheloves.blogspot.com/
follow sini juga..
gud luck!...
ReplyDeletehttp://akutetapaku85.blogspot.com/
@Sunnah Mohammad - you are welcome.
ReplyDelete@NiSha - haruslah.. hehe
@akutetapaku - thanks..
salam singgah dari blog sunah dan follow blog awak!
ReplyDeletesimple dan menarik!
thanks mas..
ReplyDelete