Butter Cake (Gluten-Free)

Pagi semalam adalah kali keempat aku buat butter cake versi gluten-free. Maksudnya tak guna tepung gandum. Gantikan dengan tepung lain. Kejadiannya ok ok aje. Cuma agak peroi.

Mulanya ada baca boleh gantikan tepung gandum biasa dengan tepung unbleached atau tepung atta. Tapi macam tak berapa nak confident. Tanya kat group FB. Diorang kata sama je ada gluten jugak. Cuma tinggi tak tinggi je. Memang kena guna tepung yang gluten-free which harga mahal atau gantikan dengan tepung lain.

Ini adalah first trial aku buat butter cake guna tepung kentang campur tepung beras. Nisbahnya 1:2 (tepung kentang:tepung beras. Aku buat setengah adunan je. Buat dalam papercup sebab senang nak makan. Dibahagikan kepada 4 flavor. Pandan, strawberry, chocolate dan original.

First attempt

Adunan agak cair sebelum masuk oven

Tekstur kek, gebu tapi peroi. Senang tanggal dari paper cup. Tak payah koyakkan pun paper cup tu. Chocolate chip yang tabur kat atas kebanyakannya mendak kebawah.

Kali kedua buat, aku jadikan nisbah penggunaan tepung beras dan tepung kentang tu sama, 1:1.

Ini separuh kiri second attempt. Separuh kanan third attempt.

Ok untuk percubaan yang kedua, teksturnya masih sama. Cuma chocolate chipnya tak semua mendak macam yang pertama tu. Rasa masih sedap tapi peroi.

Original flavor. Mocha flavor.

Second attempt. Sama je teksturnya dengan percubaan pertama.

Third attempt, aku tukar tepung. Tepung kastad:tepung kentang, 1:1. Nampak kek tu rise up kat? Tak flat macam sebelum ni. Rasa berbeza. Rasalah penggunaan tepung kastad tu. Masih rapuh, tapi sedikit padat. Chocolate chip pun tak mendak.

Third attempt. Warna more yellowish sebab guna tepung kastad.

Pandan and original.

Ok ni yang paling latest. Fourth attempt.


Kali ni aku guna balik resepi kedua, tepung kentang dan tepung beras. Cma aku tambah sukatan tepungnya. Nisbah masih sama 1:1.

Plain butter cake.

Chocolate flavor.

Kali ni tekstur keknya sedikit padat disebabkan pertambahan tepung. Cuma kerapuhan masih ada. Chocolate chip pun tak mendak. 

Kerapuhan kek adalah disebabkan penggunaan tepung selain tepung gandum ke? Sis tak mahir bab ni. Huhu masih belajar lagi. Ada sesiapa boleh bagi jawapan pada persoalan, boleh tinggalkan jawapan di komen tau. I really appreciate you effort.

Sis nak buat kek pelangi balik kerja hari ni. Kerja halfday. Harap budak dua ketui tu behave je mama nak buat kek.

Comments

Popular posts from this blog

Apa yang Rasulullah makan masa zaman dulu ?

Demam campak dan pantang larangnya.